Danskere i Game of Thrones

0
5390
danskere i game of thrones

Danskere i Game of Thrones – Game of Thrones har gennem sine 8 sæsoner ført os gennem sit helt eget univers i endeløse magtkampe om Jerntronen i Kings Landing. Men hvor mange danskere har haft æren af at være med i denne fantasy adventure klassiker?

De fleste af os ved, at Nikolaj Coster-Waldau og Pilou Asbæk har været med i Games of Thornes. Men faktisk er der tre andre, kendte danske skuespillere, som også har været med i serien.

Her er den komplette liste:

  • Nikolaj Coster-Waldau spillede Sr. Jaime Lannister i alle sæsoner
  • Dar Salim spillede Qotho i sæson 1
  • Birgitte Hjort Sørensen spillede Karsi i sæson 5
  • Pilou Asbæk spillede Euron Greyjoy I sæson 6-8
  • Frank Hvam spillede Citadel Maester i sæson 6

Sr. Jaime Lannister

Nikolaj Coster-Waldau er naturligvis kongen af danskere i Game of Thrones, da han som en af de ganske få hovedkarakterer har holdt fast i alle otte sæsoner.

Hans karakter Sr. Jaime Lanister har, som andre hovedkarakterer i HBO-serien gennemgået en lang og omfattende udvikling. I starten lærer vi ham at kende som en grusom og kynisk soldat med et tvivlsomt moralkodeks. Han voldtager, dræber og ødelægger hensynsløst.

Og gennem årene bedrager han og løber ind i det ene problem efter det andet. Men alt kan løses med vold.

Langsomt opnår han dog mere og mere empati, og da han udtaler de legendariske ord ”I will not abandon my army” (Jeg vil ikke forlade min hær), da han ellers får muligheden for at flygte ud af et helvede af drageild, vinder han for alvor hæder og ære i mange Game og Thrones-fans øjne.

Der er ingen tvivl om at otte sæsoner i Game of Thrones cementerer Nikolaj Coster-Waldaus position som én af de vigtigste danske skuespillere nogensinde.

Qotho

Dar Salims spillede Qotho i sæson 1. Qotho er ”Bloodrider” under Khal Drogo. Han er en af Drogos tætteste alierede, og han er kendt som en stærk og stålsat kriger.

Da Drogo erklærer, at han vil lede khalasaren over det smalle hav og invadere Westeros for at hævne mordforsøget på Daenerys, er Qotho til stede.

Hans troskab mod Drogo står tydeligt frem, både da forsvarer Drogos ære overfor Magos trods, og da han forsøger at forhindre Mirri Maz Duur i at behandle Drogos sår.

Han dør i en duel med Jorah Mormont.

Karsi

Som “spearwife” og Wilding høvding var Karsi bland dem, der trak sig tilbage til Hardhome efter nederlaget i slaget ved Castle Black. Hendes far, onkel og to brødre mistede livet i kampen med Night’s Watch.

Karakteren optræder i GoT sæson 5 og spilles af Birgitte Hjort Sørensen.

Hun har efterfølgende udtalt, at hun slet ikke er til fantasy, og at hun ikke har fulgt serien efter sin egen exit.

Euron Greyjoy

Pilou Asbæks Game of Thrones-karakter Euron Greyjoy var konge. Han var bror til Balon Greyjoy, Lord Reaper of Pyke, og derfor også onkel til Balons børn, Rodrik, Maron, Yara og Theon Greyjoy.

Da han har myrdet Balon, overtager han kontrollen over Salt Throne med støtte fra mange jernfødte, og forsøger at jage Yara og Theon, der er imod Euron og allierede med Daenerys Targaryen.

Citadel Maester

Måske som en overraskelse for mange dukker Frank Hvam op i sæson 6 som Citadel Maester.

Der var tale om en ganske lille rolle. Men danske anmeldere var alligevel både begejstrede for hans skuespil og imponerede over hans engelske, som vi ellers kun kender i en noget kluntet udgave fra Klovn.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Det Aktuelle Net. Læs også andre artikler her på TidensTendenser som guiden: Ægløsningstest – Hvordan virker de?