Vi vælger allergivenligt

0
1386
Bomuld

Ifølge en undersøgelse, som Coop har foretaget, vælger 42 % af danskerne vaskemiddel, der er allergivenligt eller mildt mod huden. Det er en del af en større tendens, som vi har set i de seneste år. Bevægelsen går nemlig klart mod økologi, miljøbevidsthed og allergivenlige produkter, og mulighederne er nærmest eksploderet de seneste år.

Økologiske og bæredygtige dyner

Blandt andet er salget af de miljøvenlige kapokdyner steget i de seneste år. Kapokfibre er et naturmateriale, som kommer fra kapoktræet i Sydamerika og Asien. Træerne gror vildt i regnskoven, så de er 100 % økologiske. Frøene høstes uden at fælde træet, så træerne giver udbytte år efter år uden at belaste regnskoven. Samtidig er kapokfibrene astma- og allergivenlige, så det er forståeligt, at dynerne er blevet så populære.

Økologisk tøj

Efter at de flest har fået øjnene op for økologisk mad, er flere også gået over til økologisk tøj. Der anvendes en del giftige kemikalier i fremstillingen af tøj, og jo mere tøj vi køber, jo flere kemikalier udsætter vi miljøet og os selv for. Der sidder nemlig ofte rester af skadelige stoffer i tøjet, og de kan være allergifremkaldende, når de kommer i kontakt med huden. At tøjet er produceret af økologisk bomuld er ikke i sig selv en garanti for, at det er miljø- og allergivenligt, så kig efter certificeringer som GOTS.

GOTS

GOTS står for Global Organic Textile Standard og er en ordning, der sikrer, at hele produktionskæden er bæredygtig. Blandt andet skal minimum 70 % af fibrene være økologiske, og de kemikalier, der bruges, skal leve op til miljømæssige og indholdsmæssige krav. Tøj, der er GOTS-certificeret, må kaldes økologisk.

Økologisk tøj er stadig mest udbredt til børn, som har sartere hud end voksne, men markedet for voksentøj vokser mere og mere, efterhånden som folk opdager, at mindre skadelig kemi er gavnligt for folk i alle andre.