Venter din næste husskade lige om hjørnet?

0
1420

Det er ikke altid, at vi opdager, hvis der er en husskade lige om hjørnet. Man ved nemlig ikke altid, hvad man skal kigge efter, når man vil tage et kvalitetstjek på sit hus. Hvis man ikke engang imellem holder øje med, om alt vedrørende huset er i god stand, kan det ende med at blive en meget dyr fornøjelse, og ofte en man kunne have undgået – havde man bare taget tiden til tjek!

Har du vand i væggen?

Et velkendt problem for mange husejere er, at der over tid kommer fugt i deres vægge. Der er flere forskellige tegn på, at du har vand i væggen. Du skal bare være god til at tjekke efter kendetegnene for at lokalisere problemet. Du skal reagere, hvis du oplever en eller flere af disse ting: fugtskjolder på væggen, afskallede maling eller puds, skimmelsvamp eller muglugt. Hvis du har fugt i væggen, går det ikke væk af sig selv, men bliver tværtimod kun værre. Så du kan lige så godt få det ordnet med det samme!

 

De typiske murstensskader

Hvis du har et murstenshus, så ved du måske, at mursten kan opleve forskellige former for skader i deres levetid. To typiske skader du kan kigge efter, er frostsprængninger og sætningsskader. Frostsprængninger forårsages ofte af, at man har en ødelagt tagrende eller et hul i sit nedløbsrør, som fører vand ned af murstenene. Når mursten overdynges af vand, kan de ofte ikke nå at afgive vandet, og resultatet er, at vandet fryser til is under frostvejr, udvider sig og forårsager sprængninger i væggen. Nogle gange så slemt, at man er nødsaget til helt at skifte nogle af murstenene ud med nye. Sætningsskader kendetegnes ved, at der er revner i fugen. Disse fuger kan lige legedes springe, hvis de bliver opfyldt med vand, som udvides under minusgrader.

Har du (holdbart) tag over hovedet?

Et sted man kan glemme at tænke på, fordi det ikke er i øjenhøjde, er ens tag. Hvis du er en af dem, der aldrig har taget turen derop – så frem med stigen! For problemer på taget – det har du ikke lyst til at ignorere. Det kan føre til andre dyre skader, hvis du ikke er opmærksom på eventuelle begyndende skader. Alt efter hvilket tag du har, er der naturligvis forskellige symptomer på skader, du skal kigge efter, men overordnet kan man sige, at meget slid kan ses med det blotte øje. Kig efter revner, løse skruer, huller, misfarvninger, knækkede sten osv. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har brug for et nyt tag, kan du altid spørge fagmænd til råds.