Sådan skal du håndtere frugt og grønt

0
510

I supermarkederne er meget frugt og grønt pakket ind. Agurker er f.eks. pakket ind i folie, imens tomater, peberfrugt og lignende er pakket ind i plastik. Det kan derfor umiddelbart godt se ud til at mange frugter og grøntsager er godt beskyttede mod snavs, især hvis de også inden deres tur i supermarkedet har været igennem f.eks. x-ray food inspection for at sikre at kvaliteten af fødevarerne er i orden. Selvom fødevarerne er paket ind, betyder det dog ikke, at de ikke kan give problemer med maven.

Rigtig mange danskere oplever opkast og diarré, som kan spores direkte tilbage til bakterier på frugter og grøntsager, der ikke er blevet vasket inden. Det er især tilfældet med frugter importeret fra Asien, Afrika og det sydlige Europa, altså, steder, hvor hygiejnen har en anden standard end herhjemme. Virus og bakterier kan f.eks. være kommet fra det vand, der er blevet brugt til enten at dyrke eller ”rengøre” fødevarerne – eller fra dårlig hygiejne fra menneskerne, der har håndteret fødevarerne, alt fra de mennesker, der har høstet frugterne til andre mennesker i supermarkedet, som har haft frugterne i hænderne, inden du har købt dem. Disse virus og bakterier kan nemt overføres til os mennesker, især hvis vi spiser disse frugter og grøntsager.

Det er derfor aldrig en god idé at sætte tænderne i et æble fra supermarkedet, inden du har skyllet det – og det gælder faktisk uanset om æblet har været pakket ind i en pose, en bakke med plastik om eller du har købt det i løsvægt. Indpakket frugt og grønt bør derfor skylles lige så meget som uindpakket frugt og grønt, da det faktisk kan indeholde lige så mange bakterier. En skylning bidrager dog ikke kun til at fjerne virus og bakterier, men faktisk også eventuelle vandopløselige pesticider, som nogle fødevarer bliver sprøjtet med.

Vi har her samlet nogle generelle råd til, hvordan du skal håndtere frugt og grønt på den mest hygiejniske måde, så du kan undgå maveonde:

  • Skyl alle frugter og grøntsager, inden du spiser dem – uanset om du har tænkt dig at spise dem rå eller tilberede dem. Det kan mindske risikoen for sygdomme markant. Der er dog én enkel undtagelse, nemlig frugter med en tyk skræl, hvor du ikke kan spise skrællen. Det er f.eks. bananer, så længe du ikke rører ved den spiselige del af bananen med de samme fingre, som du bruger til at skrælle frugten med.

  • Giv snack-grøntsager som f.eks. babymajs, sukkerærter og lignende et kort opkog, inden du spiser dem som snack. Det er nemlig grøntsager, som sagtens kan være svære at skylle, og det er derfor bedre lige at give dem et kort opkog, så du er sikker på, at bakterierne også er væk, inden du spiser dem.

  • Kog frosne bær i et minut, inden du tilføjer dem i diverse retter – især hvis der er tale om retter, som ikke bliver varmebehandlet inden servering. Det er f.eks. tilfældet, når du skal bruge dem i smoothies, desserter eller kager.