Børneopdragelsen er old school – på den gode måde

0
987
Børn

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Rigtig mange tendenser for tiden peger mod én ting: naturligt. Vi vil være mere økologiske, mere bæredygtige, mindre elektroniske og mindre travle. Den tendens er nu også nået helt ned i børnehøjde, hvor flere og flere forældre dropper iPad’en og i stedet stimulerer børnene som i gamle dage.

Mere leg, mindre skærm

Forskning viser nemlig, at for meget skærmtid skader børns søvn, kreativt og især deres evne til at underholde sig selv. De kan ikke længere finde på lege og projekter, og de foretrækker nemme løsninger på deres problemer. Nogle forskere mener ligefrem, at for meget brug af iPads kan gøre børnene til autister, fordi de ikke lærer at aflæse og forstå andre mennesker gennem fysisk tilstedeværelse.

Derfor er vi her på redaktionen begejstrede for den nye tendens – som alle andre forældre vil vi nemlig vores børn det bedste. Nogle af de ting, der vinder frem er især enkle typer legetøj, som ikke overstimulerer børnene, men i stedet giver dem et afsæt til at bruge deres fantasi. Det kan være ting som trælegetøj og LEGO-klodser – altså de gode, gamle, almindelige klodser. Færdige løsninger, hvor børnene skal samle en masse specialdele til et forudbestemt motiv kan også være sjove, men det er ikke dem, der udfordrer kreativiteten i hverdagen.

Leg med omgivelserne

Bevæger vi os udenfor, er udstyr som gynger og sandkasser bestemt også stadig et hit, og de kan bruges af alle. Nogle forældre går endda et skridt videre og fjerner helst legetøjet helt. Så bliver børnene i stedet inspirerede af deres omgivelser og får mere frihed til at lege med alt i hjemmet. På den måde kan du lære dine børn om at respektere og passe på tingene, og det er bestemt en evne, mange mennesker har brug for at lære.

Mange forældre bruger også meget tid på at tage børnene med ud på ture, så man undervejs kan tale om de ting, man kommer forbi. På den måde lærer børnene om verden og naturen, og I bør altid tage tid til at lege undervejs, så barnet får brugt sin krop på helt naturlige måder – og det skader ikke, hvis de bliver lidt beskidte.