Anskaffelse af hundehvalp: 3 ting du som køber skal have styr på

0
535

Det er vidunderligt at have hund i hjemmet, og forskning viser, at hunde er med til at styrke vores fysiske og mentale ve og vel. Men inden du anskaffer dig en hvalp, skal du have gjort et grundigt forarbejde, så hunden kan få det bedste liv  hos dig. Her får du 3 ting, du skal have styr på, når du bringer en hvalp ind i familien.

Få lavet en købsaftale

Når tiden er kommet til, at du skal købe hvalpen, bør du sørge for, at handlen foregår med en købsaftale. Med en købsaftale får du nemlig alle aspekter omkring salget på skrift, og skulle der opstå uenigheder og problemer efterfølgende, har du handlens vilkår stående sort på hvidt. Det er en rigtig god idé at få opdrætter til at sende dig et eksemplar af købsaftalen allerede første gang, du kontakter vedkommende. Får du først købsaftalen udleveret, når du sidder med hvalpe på skødet, er det umuligt at koncentrere sig om at læse den. Hvis du i stedet får den tilsendt inden, kan du i ro og mag sætte dig ind i betingelserne for handlen. Med en købsaftale har du også mulighed for at benytte dig af købelovens forbrugerkøbsregler.

Hvalpen skal registreres

Alle hunde i Danmark skal registreres i Dansk Hunderegister via et chipnummer eller en øremærkning, der fungerer ligesom vores CPR-numre. Det er lovpligtigt. Hunderegistrets formål er at opretholde den bedste dyrevelfærd blandt de danske hunde, der er i ejerskab. Forskellige myndigheder og instanser, såsom dyrlæger, politi og brandvæsen, kan hente oplysninger om de hunde, der står i registret. En hund, som har brug for hjælp, kan således få aflæst sin mærkning og derved identificeres. Når du har udvalgt den rigtige hvalp for dig, skal den registreres, inden den er otte uger gammel. Vælger du i stedet en voksen hund, skal den være registreret, før du overtager den. Du får automatisk en registreringsattest tilsendt på mail eller med posten, når du er registreret som besidder af hvalpen. Det koster 145 kr. at registrere sin hund i Dansk Hunderegister. Sørger du ikke for registreringen, kan politiet give dig en bøde.

Tegn en hundeforsikring

Foruden registreringen er det også lovpligtigt at tegne en hundeansvarsforsikring. Du skal nemlig erstatte de eventuelle skader, din hund laver på andre mennesker og deres ejendele. Når du køber en hundeforsikring, vil den betale for erstatningen. Forsikringen dækker dog ikke skader på dine egne ting. Det samme gælder, hvis du får din hund passet hos andre, imens du f.eks. er på ferie. Laver din hund skade hos vedkommende, der passer den, betaler forsikringen altså ikke. Hos mange selskaber kan du udvide hundeforsikringen med en syge-, tandskade- eller livsforsikring, der kan dække, hvis din hund kommer ud for en ulykke eller bliver syg. Spørg dit forsikringsselskab om dine muligheder.