Tandblegning – er det stadig in?

0
372

Man skal ikke længe tilbage, før tandblegning var et stort hit. Emnet var diskuteret vidt i medierne og fik godt med omtale, da flere personer kom galt afsted, fordi de forsøgte sig med tandblegning i eget hjem.

Men hvad skyldes denne trend og hvorfor anbefales det, at man får gennemført sin tandblegning hos tandlægen?

Mange frygter de gule tænder

Misfarvede tænder er ikke noget, som vækker begejstring. Særligt ikke når det er de yngre mennesker, der begynder at lægge mærke til, at tænderne ikke har den samme flotte hvide nuance længere.

Når man taler om tænder, kan de både være påvirket af ekstern eller intern misfarvning. Den eksterne er sådan noget som aflejringer fra tobak, kaffe, rødvin etc., mens de interne typisk er i form af døde nerver (pulpa), som kan forekomme hvis man f.eks. før et kraftig stød på tanden.

Uanset om misfarvning skyldes den ene eller anden form, er det dog noget, de fleste vil have gjort bugt med. Her kan man internt fylde nervekammeret op med et blegende middel. Det gør man typisk over et par gange, indtil nuancen passer.

Eksternt påføres der typisk en skinne med blegemiddel. Det der er særligt vigtigt her, er at denne ikke kommer i kontakt med tandkødet. Og det er desværre det, man har set gå galt i flere tilfælde, når folk har forsøgt sig med tandblegning derhjemme. Ønsker du at læse mere om tandlægens tilgang, kan du gøre det ved at klikke her.

Er der bivirkninger?

Der kan være bivirkninger ved tandblegning. Ca. halvdelen af alle patienter vil opleve særlig følsomhed overfor kulde og varme mod tænderne i nogle dage efter blegningen.

Alvorlige bivirkninger er dog hyppigst kendt fra hjemme-tandblegninger, hvor skinnerne ikke er tilpasset tandsættet og hvor der opstår kontakt til tandkødet. Desuden er det slet ikke alle, der er egnede til at få en tandblegning. Har man blottede tandhalse eller særligt slidte tænder, kan følgerne være mere betydningsfulde.

Derfor anbefaler man altid at der konsulteres med en tandlæge, som også udfører behandlingen i deres klink. Du kan f.eks. læse mere om Teamtands afdeling her.

Forebyg selv de misfarvede tænder

Ønsker du selv at forebygge gule eller misfarvede tænder?

Så er de bedste råd, at du husker at børste tænder to gange dagligt, bruger tandtråd og anvender en tandpasta med fluorid. Dertil bør du helt undgå tobak, mens du begrænser dit indtag af kaffe, rødvin, te m.m.

Det er ofte din livsstil, der afgør graden af misfarvning. Konsulter din tandlæge, hvis du har behov for rådgivning ift. gode livsstilsvaner for dine tænder.