Sådan skaber du en sund balance på arbejdspladsen

0
9

En arbejdsplads er ofte et sted, hvor der kan være fuld fart på. For der kan meget vel være meget, der skal nås i løbet af dagen. Og derfor er det altså også nemt at ende ud i, at det kun er arbejdet, der får lov at fylde noget. Men på en hver arbejdsplads vil der også sidde nogle medarbejdere med nogle forskellige behov. Og selvom det gode arbejde skal have førsteprioritet, så må du ikke glemme dem, der står for at udføre alt arbejdet. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at skabe en god arbejdsplads med en sund balance for dine medarbejdere.

Dyrk det gode samarbejde

Det er svært at erobre hele verden på egen hånd. Man vil nemlig komme længst, når man ved, hvordan man arbejder godt sammen. Derfor er det gode også noget, du bør dyrke og nære på arbejdspladsen.

Der er mange måder at dyrke det gode samarbejde på.

Find inspiration her, hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan teambuilding kunne bruges. Teambuilding er blandt andet populært, fordi det kan løsne op i nogle af de faste strukturer, der kan findes blandt medarbejderne. Det kan altså åbne op for nye måder at se hinanden på og ikke mindst at samarbejde på.

Giv ris og ros på en konstruktiv måde

Hvis du er leder, eller har en lignende position på arbejdspladsen, så vil du naturligvis også i et eller andet omfang være nødt til at forholde dig til, hvad dine medarbejdere gør. For det er jo dit ansvar at sikre, at tingene bliver gjort korrekt.

Det er bare vigtigt, at du ved, hvordan du giver konstruktiv feedback i form af både ros og kritik.

Det er de færreste, der tager godt imod negativ feedback, også selvom det måske er på sin plads. Derfor er det altså sjældent konstruktivt at levere kritik negativt. Prøv derfor så vidt muligt at formulere dig i positive termer, når dine medarbejdere skal have kritik.

Det handler om at gøre det klart, hvad de kan gøre bedre. Men samtidig skal du gøre det på en måde, der giver dem mod på at gøre det.

Nogle bruger en sandwichteknik, hvor du starter med positiv feedback, følger op med negativ feedback og til sidst runder af med positiv feedback. På den måde pakker du det negative ind i noget positivt. Samtidig sikrer du dog, at du får leveret budskabet.

Frihed under ansvar

Der vil være forskellige måder at arbejde på, alt afhængigt af hvor man er. På nogle arbejdspladser kan der måske være brug for en stor grad af struktur, mens der på andre arbejdspladser er behov for mere frie tøjler.

Uanset arbejdspladsen så vil de fleste dog trives med en vis grad af frihed – frihed under ansvar.

Hvordan det rent praktisk vil se ud, er naturligvis situationsbestemt. Men grundlæggende handler det om at gøre dine medarbejdere deres ansvar bevidst, således de selv er i stand til at prioritere deres opgaver.

Selvom det kan være nervepirrende at slippe tøjlerne som leder, så vil det ofte inspirere dine medarbejdere. Det kan give dem en følelse af, at deres arbejde gør en reel forskel. Derfor vil det også i mange tilfælde bidrage til et bedre arbejdsmiljø og bedre resultater.