Jubilæum for dronningens nytårstale

0
799

Hvert år ser mange royalister frem til at Dronning Margrethe holder sin nytårstale. Det foregår på årets sidste dag den 31. december klokken 18:00. Dronning Margrethe holdt sin første nytårstale helt tilbage i 1972, og derfor har hun i år jubilæum med tale nummer 50.

 

Et tilbageblik på nytårstalen fra sidste år

Sidste år havde talen en række sproglige ændringer. Først og fremmest var det den mest uformelle nytårstale i hendes historie. Det var første gang i historien, at Dronning Margrethe henvendte sig til seerne og lytterne direkte i 2. person, som altså var mindre formelt end normalt.

 

Det skete da Dronningen endte talen med at sige ”Gud bevare jer alle sammen. Gud bevare Danmark.” Det var dog ikke alle, som hun omtalte direkte. Blandt andet sendte Dronningen nytårsønsker til det danske politi ved at sige ”Jeg sender mine nytårsønsker til Politiet med en tak for deres indsats i det forløbne år.”

 

Kan du forudsige dronningens tale?

Lægger du altid mærke til, hvad Dronningen siger i talen? Det kan du måske udnytte til dine fordele. Hvert år er der Dronning Margrethe odds – nærmeste bestemt hvad hun vil sige i årets sidste tale i hendes regi. I år står ord som ‘2021’, ‘familie’ og ‘børn’ til lave odds. Der er også mange, som tror at ordet ‘arbejde’ vil indgå i talen. Hos store bookmakere kan du spille på over 100 forskellige ord, og eksempelvis står ‘landsholdet’ til et pænt høje odds.

 

Netop i år har der været enormt fokus på fodboldlandsholdet, og mon ikke at Dronningen kommer til at nævne det, som har været på alle folks læber? Der var EM i fodbold i Danmark, det danske fodboldlandshold nåede hele vejen til semifinalen i London, og nu har de også kvalificeret sig til VM i Qatar.

 

Læs talen fra sidste år

Dronningen kommer næppe til at gentage sig selv, men måske kan du finde et mønster ved at læse tidligere taler. Du kan læse flere af dem enten i medierne eller ved at tjekke Kongehusets hjemmeside.

 

I talen fra sidste år kan du læse at Dronningen netop talte om året der var gået. Hun talte om hvordan danskerne drog ud i de grønne bøgeskove og nød de danske strande. Dronningen takkede også medarbejdere på plejehjem rundt omkring i hele Danmark.

 

Normalt taler Dronningen også om danskere i udlandet. Det gælder både for Grønland og Færøerne, samt de udenlandsdanskere, der bor rundt omkring i verden. Hun kommer også ofte ind på hvad der har stået på agendaen for kongehuset både for hende selv, Kronprins Frederik og andre medlemmer af kongefamilien.

 

Spil bingo på dronningens nytårstale

Du kan også vælge at spille at spille et hjemmelavet bingospil på talen. Her kan du være kreativ og lave bingoplader netop med ord, som du tror måske vil indgå i nytårstalen. Det er en hyggelig aktivitet, som gør det ekstra interessant at følge talen, som altså er nummer 50 i rækken for Dronning Margrethe. Husk at være fair med fordelingen af ord på bingo-pladerne, da det bør være en sjov aktivitet for hele familien. Selvom vi ikke er nået dertil endnu, vil vi også ønske jer godt nytår!