Sådan kan du selv beregne, hvad du kan låne til dit boligkøb

0
23

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Når du skal købe bolig, kan det være dejligt at vide på forhånd, hvad man cirka kan låne til sit boligkøb. På denne måde får du hurtigt et billede af, hvor meget du selv skal kunne betale med.

Dette er også en stor fordel, når du skal snakke med banken og/eller realkreditinstituttet om at låne penge. Det viser nemlig, at du har styr på din økonomi og det sætter dig i bedre lys over for bankrådgiveren.

80% – 15% – 5% reglen

Hvis du ikke allerede har hørt om 80% – 15% – 5% reglen, bør du bestemt læse med her. Reglen viser, at du kan sammensætte din boligfinansiering på flere forskellige måder.

Lån op til 80% gennem et realkreditinstitut

Du kan låne op til 80% af boligens værdi gennem et realkreditinstitut. Dette kaldes et realkreditlån.

Et realkreditlån er en slags låntype, som bliver udstedt af realkreditinstituttet på dine vegne. Det fungerer ved, at realkreditinstituttet sælger obligationer, som har sikkerhed i din bolig. Det som realkreditinstituttet efterfølgende tjener på salgene, får du til at finansiere dit boligkøb med. Realkreditlån kan både optages som fastforrentede og variable lån.

Hvis du på et givent tidspunkt ønsker at indfri dit realkreditlån – vel at mærke uden at tabe penge – så skal du opsige dit realkreditlån til kurs 100. Dette kan du gøre i forbindelse med en termin på lånet, eller hvis du skal refinansiere dit lån.

Ønsker du at indfri lånet på et andet tidspunkt, skal du tilbagekøbe de obligationer, der finansierer dit realkreditlån. Da obligationerne handles på det finansielle marked, har de den markedskurs, som svarer til deres aktuelle værdi. Hvad det betyder er, at du kan ende med enten at betale et større eller mindre beløb end det du lånte til din bolig.

Reelt set kan du også få denne type lån gennem en bank. Det sker ved, at de enten selv sælger obligationer eller får et realkreditinstitut til at gøre det for dem. Dette bliver dog ikke brugt lige så ofte i praksis som et realkreditlån.

Lån 15% som et banklån

Du har yderligere mulighed for at låne 15% af boligens værdi som et banklån. Du skal være opmærksom på, at denne type lån typisk har en højere rente end realkreditlån har.

Det er dog til gengæld nemmere at indfri et banklån, da man blot skal betale restgælden, og denne type lån har heller ikke et udsving i kursen, så du risikerer ikke at miste penge.

Hvad med de sidste 5%?

Det sidste punkt i reglen omhandler dine egne penge. Med andre ord, er det den procentdel af boligens værdi, du som minimum selv skal kunne stille til rådighed.

I nogle tilfælde kan må få dispensation fra at skulle betale de sidste 5% selv. Det er altid op til banken, om du kan få dispensation eller ej. Ofte bliver dispensationen givet, når ens indtægt er steget usædvanligt meget siden sin sidste årsopgørelse. Det kan eksempelvis være, hvis man er blevet færdig med studie og derfor har fået en større indtægt.

En hjælpende hånd

Mange banker stiller selv en låneberegner til boligkøb til rådighed. De giver ikke et præcist lånebeløb, da der ikke kan tages højde for din specifikke situation, men de kan give dig et vejledende beløb.

Og du kan naturligvis også altid kontakte en bankrådgiver, der kan hjælpe dig på rette vej, og finde den mest optimale løsning i samarbejde med dig.

DEL
Tidligere artikelFå flottere vægge