Flere unge ryger

0
827
Rygning

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Tidligere på året lavede Kræftens Bekæmpelse en undersøgelse, som viste, at antallet af unge, der ryger, er steget.

I mange år er udviklingen ellers gået den rigtige vej, men nu ser det altså ud til, at rygning er blevet in igen. 60 % af alle rygere starter inden, de fylder 18, så det er de helt unge, man skal fange, hvis denne tendens skal stoppes.

Erhvervsskoler har det sværest

Derfor har indsatsen mod rygning også i mange år koncentreret sig om skoler og uddannelsesinstitutioner, og nu vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby give den et nøk til.

Det er især på erhvervsskolerne, at problemet findes. Mens kun 12 % af eleverne i gymnasiet ryger, er det hele 37 % af erhvervsskoleelever, der tænder en smøg i pausen.

Ifølge Ellen Trane Nørby viser erfaringer, at det hjælper på antallet af rygere, når man forbyder rygning på skolen. Når der er indrettet rygerum eller rygeskur på skolen, er det nemlig med til at normalisere rygning, så det bliver til en normal del af de unges hverdag.

Projektet, som har til formål at kortlægge rygereglerne på landets erhvervsskoler og følge deres udvikling, er sat i gang i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen. Det er især disse to foreninger, som mærker konsekvenserne af rygning, og det er også her, en stor del af forskningen i rygning foregår.

E-cigaretter endnu ikke forbudt

Undersøgelser har vist, at e-cigaretter – især de typer uden nikotin – har langt færre sundhedsmæssige konsekvenser en almindelige cigaretter. Det vides dog endnu ikke, om de er ramt af rygeforbuddet på skolerne. E-cigaretter er ikke omfattet af rygeloven, som forbyder rygning på bl.a. arbejdspladser og værtshuse, men arbejdspladser og steder med offentlig adgang er dog forpligtet til at udarbejde en skriftlig politik om e-rygning. Derfor vil det variere fra sted til sted, om rygning af e-cigaretter er tilladt.

Hvert år dør 13.600 danskere som følge af rygning, og det er dermed den største dræber i Danmark.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here