Firmabil eller privatbil – hvad passer bedst til dig?

0
164

Hvis du er en af dem, der kører mange kilometer hver til og fra arbejde, og måske også mens du er på arbejde, så er der stor sandsynlighed for at du enten har en firmabil, eller i hvert fald overvejer det. Det kan være svært at vurdere, om en firmabil eller en privat bil er den rette løsning til dig, for der kan være både fordele og ulemper ved begge løsninger – både personligt og økonomisk. Derfor kommer der her et par gode råd til, hvad du bør overveje, når du står overfor valget: er det en firmabil eller privatbil, der passer til dig?

En firmabil kan være løsningen

Hvis din arbejdsgiver stiller en bil rådighed for dig, og betaler alle udgifterne til den, så kaldes det “fri bil”. Det kan være svært at finde hoved og hale i reglerne, når man skal udregn beskatning af fri bil. Du bliver beskattet af bilens nyværdi, hvis der er tale om en ny bil, men hvis du i stedet kører i en brugt firmabil, så bliver du beskattet af bilens markedsværdi. Der kommer nye regler omkring beskatning af firmabiler i 2022, så det kan være en god idé at lave lidt research, for du bliver påvirket af regelændringerne uanset om du kører i en spritny firmabil eller om den har et par hundrede kilometer i hjulene. 

Din egen private bil

Hvis ikke din chef stiller en firmabil til rådighed for dig, eller hvis du blot ønsker større frihed omkring din kørsel, så er der stor chance for, at du har en privatbil. Hvis du har en privat bil, så er det naturligvis dig selv, der ejer bilen, og holder alle udgifter til reparation, service og forsikring. Der følger naturligvis også en større frihed med selv at eje bilen, og så skal du desuden huske på, at du er berettiget til kørselspenge, når du kører i din egen bil i arbejdsmedfør. Så kører du på kundebesøg eller bruger du på andre måder bilen i dit erhverv, så husk på dette.

Leje i stedet for at eje

Sidst men ikke mindst er der også muligheden for at leje en bil. Hvis du ikke bruger en bil hver dag, så kan dette være den mest klimavenlige og økonomiske løsning for dig. Hvis du eksempelvis kun er på ét eller to kundebesøg i måneden i forbindelse med dit arbejde, så bør du helt klart overveje at leje. Her slipper du nemlig også for udgifter til service og reparation, mens forsikringen oftest er inkluderet i lejeprisen.