Bryd tabuet – Sexafhængighed

0
662

En afhængighed kan være forbundet med skam, frustration og frygt for at tale højt om det. Men faktisk kæmper flere danskere med en sexafhængighed. Denne type afhængighed kan have store følelsesmæssige konsekvenser, både for den afhængige, men også for eventuelle partnere. Selvom det kan være svært at tale højt om, er det vigtigt at få hjælp til at tage kontrol over sin afhængighed, så det ikke får indgribende konsekvenser i ens hverdag og eventuelle parforhold.

Hvor mange danskere lider af sexafhængighed?

Det er svært at fastslå et bestemt tal, da afhængigheden ikke har en fastlagt diagnose, hvilket gør det svært at lave en målrettet undersøgelse af hvor mange der lider af sygdommen. Det anslås dog at omkring 10% af den danske befolkning, har et usundt forhold til sex, der kan betegnes som en afhængighed. Hvis man føler at man udvider tegn på en afhængighed, er man derfor langtfra alene.

Hvornår er der tale om en afhængighed?

Da sygdommen ikke har én fastlagt diagnose, er der derfor varierende beskrivelser af hvornår man kan betegne, et usundt forhold til sex som en decideret afhængighed. Men generelt, kan en afhængighed diagnosticeres, når en person ikke længere har kontrol over deres seksuelle behov, og deres behov skaber problemer og forstyrrelser i deres hverdag eller parforhold.

Hvornår bør man søge hjælp?

Hvis man mistænker at man selv, eller en man kender, lider af en sexafhængighed, bør man kontakte hjælp. Hvis behovet for samleje eller onani, har udviklet sig til tvangstanker og er til gene for én, eksempelvis på arbejdet, eller i relation til andre, bør man kontakte hjælp. Ofte kan denne type afhængighed, opstå i relation til andre mentale udfordringer, og man bør derfor kontakte en læge, psykolog, eller terapeut med ekspertise og erfaring indenfor området. Bryd tabuet og opsøg hjælp.